Voiko kirjoittamista opettaa?

Yhtä hyvin voisi kysyä. voiko sitä oppia. Tuntuisi hölmöltä vastata, että ei, ehei, kaikkea muuta voi maailmassa oppia mutta ei kirjoittamista. Kirjoittamista ei saa mystifioida, tehdä elämää suuremmaksi. Se on vain yksi taito, ja aivan kuin muillakin aloilla myös siinä voi kehittyä.

Harjoitustuntien määrä lisääntyy sitä mukaa, mitä korkeammalle tähtää. Mielessä pyörii vertauskohtana luistelu. Melkein kaikki pysyvät luistimilla pystyssä, aika moni luistelee eteenpäin. Takaperin luistelu lutviutuu useilta, jopa molempiin suuntiin sirklaten. Jos haluaa tehdä piruetin, täytyy treenata enemmän. Lopulta luistelijalta voi irrota kolmoissalchow.

Tosiasiassa kirjoittaminen on taitoluistelua helpompaa, sillä pitkälle viety luistelu on kontrolloitua. Uusia temppuja ei niin vain kehitetä, sillä vastassa on esimerkiksi painovoima. Kilpailussa on noudatettava sääntöjä ja jäällä kuin jäällä on aina reuna. Kirjoittaja on vapaa rajoitteista, hän voi luoda vaikka oman tyylilajin.

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa. Valkoinen paperi ja tyhjä ruutu tuijottavat toisinaan murhaavasti. Pöytälaatikkoon kirjoittavista puhutaan outoina lintuina. Kirjoittaja: sinä et ole yksin, muista se. Me olemme hiljaista porukkaa mutta meitä on paljon. Tapaamme toisiamme useimmiten kirjoittajaryhmissä.

Jos kaipaat muita kirjoittajia, apu voi löytyä täältä…

Ei kommentteja vielä.

Jätä kommenttisi