Työelämä on silkkaa tiedottamista

Asiakkaalle, työkaverille, alaiselle, esimiehelle, medialle, suurille massoille – työelämä on käytännössä alusta loppuun  eri asioista tiedottamista.

Tiedotteella ja uutisjutulla ei ole paljon eroa. Tiedotteen voi luoda vastaamalla samoihin kysymyksiin, joihin uutistoimittaja vastaa kirjoittaessaan vaikka ketjukolarista tai tehtaan laajennusosan valmistumisesta.

Klassiset kysymykset ovat:

 1. Mitä?
 2. Missä?
 3. Milloin?
 4. Kuka?
 5. Miksi?
 6. Miten?
 7. Mitä sitten?

Otetaan esimerkiksi ketjukolari:

 1. Moottoritiellä tapahtui viiden auton ketjukolari.
 2. Onnettomuus tapahtui Riihimäen ja Hämeenlinnan välillä pohjoiseen päin ajettaessa lähellä Linnatuulen ramppia.
 3. Ketjukolari tapahtui aamun työpaikkaliikenteessä pian kahdeksan jälkeen tänään keskiviikkona.
 4. Kolarissa oli osallisena kolme henkilöautoa, pakettiauto ja pieni jakelukuorma-auto.
 5. Onnettomuus tapahtui tilanteessa, jossa henkilöautot ja pakettiauto ajoivat kuorma-auton perässä. Ensimmäisenä jonossa ollut henkilöauto lähti ohitukseen mutta ajautui penkkaan pöllyävän lumen haitatessa näkyvyyttä.
 6. Ohittava auto heittelehti kuorma-auton kylkeen. Kuorma-auto jarrutti ja autot jäivät poikittain keskelle tietä. Perässä tulleiden autojen kuljettajat yrittivät jarruttaa mutta koska keli oli liukas, he ajautuivat samaan kasaan.
 7. Tilannenopeus oli kaikilla onneksi maltillinen, joten onnettomuudessa vältyttiin sekä kuolonuhreilta että vakavilta loukkaantumisilta. Kaikki autoissa olleet kävivät tarkistuttamassa lievät vammansa Kanta-Hämeen keskussairaalassa Hämeenlinnassa.

Vastauksista muokattu pikku-uutinen voisi kuulua vaikka näin:

Moottoritiellä Riihimäen ja Hämeenlinnan välillä lähellä Linnatuulen liittymää sattui keskiviikkoaamun tyäpaikkaliikenteessä viiden auton ketjukolari. Autoissa mukana olleet saivat vain lieviä vammoja. Tapahtumat saivat alkunsa ohitustilanteesta, jossa kuorma-autoa ohittamaan lähteneen henkilöauton kuljettaja menetti ajoneuvonsa hallinnan ja törmäsi kuorma-autoon. Jonossa seuraavana tulleet ajautuivat jarrutusyrityksistään huolimatta samaan rytäkkään. Onnettomuushetkellä tien pinta oli liukas ja pöllyävä lumi haittasi näkyvyyttä.

Huomenna katsotaan, miten tiedotetaan tehtaan laajennusosan valmistumisesta.

Ei kommentteja vielä.

Jätä kommenttisi