Opettavainen tarina kirjan hyödyllisyydestä

Viikolla havaittiin, että naapurin kukkapenkissä möyrii kymmenittäin isoja, osin karvaisia koppakuoriaisia. Niitä porukalla ihmeteltiin, eikä kukaan tiennyt mikä elikko on kyseessä, saati onko siitä haittaa vai hyötyä.

Kolmikymppinen naapuri oli yrittänyt koppista googlata mutta tuloksetta. Tovin karkaamaan pyrkivää otusta pällisteltyämme muistimme, että seinän takana on 15.000 kirjaa, joukossa myös muutama hyönteisistä ja muista luonnonilmiöistä.

Ja katso, vastaus löytyi!

Suomen luonnon tietosanakirja (Oy Valitut Palat – Reader’s Digest Ab 1977) esitti sivulla 165 kuvataulun Suomessa esiintyvistä kovakuoriaisista, jossa tutulta näyttävä kaveri köllötti heti suursittiäisen ja kultakuoriaisen välissä.

Maapallon hyönteiskuvasto (Tammi 1968) tiesi kertoa, että kyseinen kastanjaturilas aiheuttaa varsinkin toukkana melkoista vahinkoa syömällä hyötykasvien juuria.

Kirjat ovat hyväksi ja pahaksi – ne lisäävät tietoamme mutta aiheuttavat toisaalta massamurhan. Sellaisen langetti naapuri kukkapenkkinsä kutsumattomille vieraille.

Ei kommentteja vielä.

Jätä kommenttisi