Ohjeet kirjojen myyntiin kirpputorilla

Kävin pari päivää sitten kiertämässä Riihimäen Femmatorin vaanien hyviä kirjoja. Kierroksella heränneiden ajatusten pohjalta koostin seuraavat neuvot niille, jotka vievät kirjojaan myyntiin kirpputorille:

1. Jos käytät hintalapputarroja, laita tarra takakanteen kohtaan, jossa siitä on mahdollisimman vähän haittaa.

2. Älä kuitenkaan mielellään käytä tarraa, vaan liimatonta hintalappua, jonka kiinnität kirjaan

a) klemmarilla etulehden yläosaan (jos kirjassa ei ole kansipapereita tai sen kansi on pehmeän huokoista materiaalia, esim. Riksin sarja)

b) pienillä maalarinteipin paloilla kanteen, jos kirjassa on kiiltävä kuvakansi tai kiiltäväpintainen kansipaperi.

Hintatarraa ja siitä jääviä liimatahroja on vaikeata poistaa kirjasta täydellisesti. Tahraisuus pienentää kirjan jälleenmyyntiarvoa.

3. Jos mahdollista, laita kirjat esille pieneen hyllyyn katselukorkeudelle. Siinä ne esiintyvät paremmin edukseen ja tulevat säilytetyiksi kirjalle parhaalla tavalla myös myynnissä ollessaan.

4. Muiden kirpparitavaroiden tapaan myös myymiesi kirjojen pitäisi olla siistejä ja hyväkuntoisia. Älä vie myyntiin likaisia, repaleisia tai esimerkiksi kannettomia kirjoja tai lehtiä. Sisällöstä ei luonnollisesti saisi puuttua sivuja. Jos kirja on keräilyharvinaisuus, myös puutteet sallitaan. Tällaista kirjaa ei kuitenkaan kannata viedä myyntiin kirpputorille, koska sieltä spesialisoitunut keräilijä ei sitä löydä. Myy kirja netin kauppapaikkojen tai antikvariaatin kautta. Kysy antikvariaatista mahdollisuutta myyntitilin käyttöön.

5. Maltillinen hinnoittelu laittaa hyvän kirjan varmasti kiertämään. Antikvariaatin pitäjänä olen itse kranttu ostaja. Pääperiaate hinnoittelussani on euro, jota enempää en mielelläni kirjasta maksa. Euron ostoksen kriteerini ovat seuraavat:

  • kirja menee varmasti kaupaksi edelleen
  • kansipaperit ovat tallella, jos sellaiset pitäisi kirjassa olla
  • kirjassa ei ole tahroja
  • nidos tai sidos ei ole vinoon painunut
  • kirjasta ei ole leikattu tai revitty omistetta pois
  • kirjaa ei ole yritetty korjailla omilla teippauksilla
  • kirjaa ei ole pudotettu kulmalleen
  • kirja ei ole kirjakerhon
  • kirja ei ole kirjaston poisto
  • kirja ei tuoksu juuri miltään (tällä viittaan siihen, että kirjat tulisi säilyttää sisällä huoneenlämmössä eikä navetanvintillä)

6. Kiinnitä huomiota kirpparipöytäsi tai -loosisi siisteyteen. Kierroksen aluksi jaksan penkoa yhden tai kaksi sotkuista läjää mutta lopulta ohitan ryteiköt pysähtymättä. Lisään vauhtia, jos näen läjän päällimmäisenä Valittujen Palojen Kirjavalioita. Ne raukkaparat ovat oikeasti kirjaraiskioita, joita on julmasti lyhennetty alkuperäisistä. Armeliain teko on repiä niistä kannet pois ja laittaa sisältö paperinkeräykseen. Sama pätee koiran syömiin sekä lasten piirtelemiin tai repimiin kirjoihin. Toisilla ihmisillä ei ole kirjalle samaa tunnearvoa kuin sinulla, mieti laittaisitko itse kirjan hyllyysi paraatipaikalle.

Ei kommentteja vielä.

Jätä kommenttisi