Lue lapselle – viisi vinkkiä

Pieni lapsi hyötyy monin tavoin siitä, että hänelle luetaan. Lukiessa ollaan yleensä lähekkäin ja jo pelkästään se on hyvä asia. Perusturvallisuus lisääntyy kohisten ja samoin voimavarat kaikkeen muuhun, kuten oppimiseen. Kuunnellessaan lapsi oppii puhetta, sanoja. Hän alkaa hahmottaa kieltä, jolle perustuu koko elämä, erityisesti taas oppiminen. Pikkuhiljaa lapsi alkaa hahmottaa kuulemansa ja näkemänsä yhteyttä, oppii lopulta lukemaan itsekin.

Muutama yksinkertainen vinkki vanhemmalle/isovanhemmalle/kummille/isoveljelle, joka lukee lapselle:

1. Valitse lapsen ikään sopivaa luettavaa. Lapsen on hyvä viihtyä lukemisen parissa. Kuvakirjat ovat pienten lasten juttu, mitä vähemmän ikää, sitä vähemmän tekstiä. Vauvojen kanssa katsellaan pahvisivuisia, yksi kuva per sivu -opuksia ja selostetaan, että kyllä, siinä on nyt kissa. “Katsopas, kun sillä on pitkä häntä ja sievä, viirullinen turkki.” Tarkoitus on kuvailla maailmaa, samoin kuin kävelyllä tai kaupassa ollessa.

2. Tee lukemisesta rutiinia. Varsinkin säännöllisen iltakirjan lukeminen on erinomainen juttu, siitä on hyötyä rauhoittumisessa ja lopulta nukahtamisessa. Lukea voidaan myös bussissa, junassa, odotustiloissa, missä vain kun on luppoaikaa.

3. Jos tylsistyt itse kuollaksesi Miinaan ja Manuun, lue lapselle välillä jotain mikä itseäsi kiinnostaa. Moottoripyörälehteä, keittokirjaa, taidekirjaa. Mutta vain mausteeksi silloin tällöin, sillä lapsihan tässä on se pääasia.

4. Miina ja Manu ei ole maailman ainut lastenkirja. Kirjastot ovat pullollaan hyviä kirjoja ja palvelualttiita kirjastontätejä. Mene ja kysy, laajentakaa teidän molempien horisonttia.

5. Ei sinun tarvitse lukea tuntia. Mahtavaa jos teet niin mutta oikeasti viisitoista minuuttia iltaisin on jo ihan kelvollinen määrä.

 

Ei kommentteja vielä.

Jätä kommenttisi