Korviketta automatkoille

Yhdistin kesällä kaksi heikkoutta yhdeksi vahvuudeksi. En välitä dekkareista, enkä ollut koskaan kuunnellut äänikirjoja. Lainasin kirjastosta ensin Jarkko Sipilän Kylmän jäljen.

Kuuntelin kirjaa ensin kotiaskareissa, sitten koiria ulkoiluttaessa, mattoa kutoessa ja lopulta jopa jumpatessa. Käytin kannettavaa cd-soitinta, jonka sain ystävältä lainaksi. Toisinaan oli mennä hermo, kun sotkeuduin johtoihin tai en osannut käyttää laitetta. Silti jaksoin kuunnella, sillä lukija oli hyvä ja Sipilä kirjoittaa mukavasti. Eniten nautin siitä, että sain hyödynnettyä esimerkiksi loputtoman tylsää ja iänikuista koiralenkkiä kokemuspiirin laajentamiseen uuteen kirjailijaan ja miltei uuteen lajityyppiin.

Sipilän innoittamana lainasin seuraavaksi Reijo Mäen Black Jackin. Ensimmäinen CD kymmenen nivaskasta oli tappaa intoni. Mäen tyyli on toisenlainen kuin Sipilän, jotenkin muovisempi. Henkilöillä oli ihmeellisiä nimiä ja dialogi oli olevinaan niin mahdottoman kovaksikeitettyä. Mäkeä kuuntelin autossa ja ohjelmistossa oli muutama pitkä reissu, joten jatkoin kuuntelua sillä varjolla. Tarina alkoi jossain vaiheessa kiinnostaa “miten tässä nyt mahtaa käydä” -pohjalta.

Kuunnellessa on toisella tapaa herkistynyt kuin lukiessa. Jos olisin saanut kympin joka kerta, kun joku LEVITTELI KÄSIÄÄN Mäen tekstissä, olisin nyt rikas nainen. Ehkä kirjailija ja kustannustoimittaja eivät huomaa toistoa ja maneereita niin hyvin pelkästään lukiessaan tekstiä paperilta.

Nyt kuuntelen Sofi Oksasen Puhdistusta. Ennakko-oletukseni siitä, että sitä olisi kevyitä dekkareita vaikeampi kuunnella äänikirjana on osoittautunut vääräksi. Alku oli taas vähällä jumittaa, koska kertoja tuntui viipyvän aivan liian pitkästi alkuasetelmassa (hillojen teko ja kärpäsen tappaminen tulivat kyllä selviksi) mutta ehkä se osoittautuu perustelluksi ratkaisuksi loppua kohti edettäessä.

Äänikirjoja saa nykyään kätevästi myös mp3-muodossa, joten kuuntelu on helppoa omalta älyluurilta missä ja milloin vain. Kyllä cd-nipunkin kanssa pärjää, kun ensin vähän harjoittelee. Suosittelen äänikirjoja automatkoille, tylsiin hommiin ja vaihteluksi, kannattaa ainakin kokeilla.

Ei kommentteja vielä.

Jätä kommenttisi