Dostojevskin kyydissä, osa 1

Fedor (suomalaisittain kirjoitettuna myös Fjodor) Dostojevski on ilman epäilystä yksi suurista klassikkokirjailijoista, Rikos ja rangaistus taas hänen tunnetuimpia teoksiaan. Päähenkilö, nuori ylioppilas Raskolnikov on käsite, johon viitataan usein tunnontuskista puhuttaessa. Teoksessa Raskolnikov tekee kaksi murhaa ja yrittää elää tekonsa kanssa. Dostojevski on parhaimmillaan kuvatessaan ihmisen mielenliikkeitä ja tässä tilanteessa Raskolnikovin mielessä tosiaan liikkuu.

Rikos ja rangaistus on ensimmäinen Toisen Luvun lukupiirissä luettavista teoksista ja käsittelyvuorossa siis maanantaina 5.10. Lukupiiri kokoontuu talven aikana yhteensä 10 kertaa noin kolmen viikon välein. Loput teoksista päätämme yhdessä ensimmäisellä kerralla. Lukupiirin teema on kansainväliset klassikot.

Vaikka olen opiskellut kirjallisuutta pääaineena, en luullakseni ole koskaan lukenut Rikosta ja rangaistusta. Pidin sitä opiskeluaikana todennäköisesti liian paksuna kirjana ja valitsin jotain suppeampaa. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Iltalukemisena olen kahlannut viikossa vasta sivulle 34. Suosittelen lukupiiriläisiä aloittamaan lukemisen mahdollisimman pian. Itseni on tehtävä lukemisjärjestelyihin muutoksia, muuten en ehdi loppuun.

Aluksi merkintäni ovat olleet tällaisia:

  • huudahtelevuus
  • ajatusten kirjoittaminen miltei repliikiksi
  • S:n syrjäkadun, K:n sillalle, …n kadulle

Teos on julkaistu 1866, joten teksti poikkeaa monella tavalla siitä, miten nyt kirjoitetaan. Poiminnat kuvaavat tätä, lukemisen alussa menee aikaa tyyliin totutteluun.

Vaikka teksti on käytännössä sisäistä monologia Raskolnikovin ajatuksista, tuntuu jännitys silti heti käsin kosketeltavana: mitä tämä nuori mies aikoo? Koko ajan tapahtuu jotain ja monta henkilöä on tullut jo tutuksi ensimmäisten 30 sivun aikana.

Seuraan blogissa omaa matkaani Raskolnikovin vierellä, seuraava merkintä odotettavissa noin viikon kuluttua.

Ei kommentteja vielä.

Jätä kommenttisi