Neljä yötä ”Kello viiden teehen”

Onneksi kevät ilmeisesti viimein alkaa – olisi nimittäin olleet hermot koetuksella, jos tulevan lauantain sää olisi sitä lajia, joka sai Pekka Poudankin repeämään aamutelkassa.

Neljä yötä siis ravintolapäivään ja Toisen Luvun englantilaishenkiseen ”Kello viiden teehen”. Valmistelut ovat alkaneet, samoin orastava jännitys. Tänään otin pienen riskin ja paistoin hedelmäkakut (Jane’s Bara Brith) leivinuunissa vain yhden päivän esilämmityksellä. Niitten pitää antaa jäähtyä huomiseen. Leikkaan ne aamulla kahtia ja sitten ratkeaa huomisen ohjelma: kakkupohjat ja shortbreadit vai Jane’s BB uusiksi =D

Hedelmäkakun resepti on muuten varsin erikoinen, samoin valmiin kakun maku. Pari, kolme viikkoa kakkua nakerreltuani olen alkanut suorastaan pitää siitä. Ja niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, on kakku tosiaan parhaan makuista suolaisen voin kanssa. Tässä ohje kokeiltavaksesi:

Jane’s Bara Brith

500 g rusinoita, kuivattuja hedelmiä, sokeroitua sitruunankuorta, sukaattia ym.
3 dl vahvaa, kuumaa teetä
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl mixed spice -maustesekoitusta
125 g tumman ruskeaa muscovado-sokeria (1 ¾ dl)
1 kananmuna, sekoitettu haarukalla

Liota rusinat, hedelmät ja sitruskuoret teessä isossa kulhossa vähintään 6 tuntia, mielellään yön yli. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään. Lisää ne siivilän läpi hedelmä-tee-seokseen. Lisää vielä sokeri ja muna. Sekoita tasaiseksi. Kuumenna uuni 150 asteeseen.

Vuoraa pitkulainen leipävuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 1 ½ tuntia. Valmis kakku on noussut, kiinteä ja ruskea. Jäähdytä ja säilytä ainakin kaksi päivää ennen tarjoamista. Viipaloi ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile suolaisen voin kera.

Mixed spice -maustesekoitusta voi käyttää kakkuihin, kekseihin, vanukkaisiin ja piirakoihin. Sen voi valmistaa itse sekoittamalla mausteita seuraavassa suhteessa:
1 tl maustepippuria
¾ tl kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa
1 ¼ tl inkivääriä
¾ tl muskottia

Reseptin olen saanut Marttojen Teen kiehtova maailma -esitteestä, joka on julkaistu pari vuotta sitten. Ohjeessa mainitun muscovado-sokerin sijasta voi mainiosti mielestäni käyttää fariinisokeria, ne näyttävät prikulleen samalta.

Tänään touhutessa hiffasin yhden asian. Toinen Luku saattaa olla maailman ainut antikvariaatti, jossa on leivinuuni. Faktan jalostaminen toimivaksi mainoslauseeksi on vielä vaiheessa =D

Ei kommentteja vielä.

Jätä kommenttisi